Stina Ekblad

 

Stina Ekblad syntyi Pohjanmaalla Suomessa, opiskeli Odensen teatterikoulussa 1972–1975 ja on vuodesta 1980 lähtien etupäässä vaikuttanut Ruotsissa.

Hän debytoi 1987 Dramatenin kuninkaallisessa teatterissa Tintomaran roolissa Almqvistin näytelmässä ”Drottningens juvelsmycke”. Tämän jälkeen seurasivat mm päärooli Mishiman näytelmässä "Markisinnan de Sade" (ohj. Ingmar Bergman), ja Fedra Racinen tragediassa, rooli josta Ekbladille myönnettiin Svenska Dagbladetin Thalia-palkinto 2006. Hän on myös vieraillut Düsseldorfer Schauspielhausin ”Jalta” näytelmässä jossa hän näytteli Stalininia, sekä Kööpenhaminassa 2019 monologissa "Den guddommelige komedie".

Dramaten teatterissa hän on viimeksi esiintynyt Klytaimnestrana Hoffmansthalin näytelmässä ”Elektra”. Stina Ekblad on esiintynyt monessa elokuvassa, mm "Fanny och Alexander" (Ingmar Bergman), ”Ormens väg på hälleberget" (Bo Widerberg), "Amorosa" (Mai Zetterling) ja viimeksi elokuvassa "Madklubben" (Barbara Rothenborg). Hän esiintyy hyvin mielellään muusikkojen kanssa lukien lyriikkaa, ja hän kokosi 2009 ’runoboksin’ joka sisältää klassista ruotsalaista runoutta  noin sadan näyttelijän esittämänä. Ekblad on myös vaikuttanut tekstintulkinnan professorina Tukholman teatterikorkeakoulussa. Viime syksynä hän julkaisi omaelämänkerran pohjautuen runoihin jotka ovat olleet hänelle tärkeät elämän varrella. Teoksessa hän intohimoisesti puoltaa runoutta, musiikkia, kirjallisuutta ja kauneuden tarpeemme.

Stina Ekblad.