Monica Groop

 
Oopperalaulaja ja mezzosopraano Monica Groop on esiintynyt tunnetuissa ooppera– ja konserttitaloissa ympäri maailmaa m.m Lontoossa Covent Gardenissa, Royal Festival Hallissa ja Wigmore Hallissa, Pariisin Opera Garnier ja Opera Comique oopperataloissa, Bayerische Staatsoperissa Münchenissä, New Yorkin Carnegie Hallissa, Wienin Musikvereinissa, Los Angelesin, San Franciscon ja Sao Paolon konserttitaloissa yhteistyössä kuuluisten kapellimestareiden kanssa kuten Carlo Maria Giulini, Bernard Haitink, Zubin Mehta, Sir Colin Davis, Trevor Pinnock, René Jacobs, Franz Welser-Möst, Christoph Eschenbach, Kent Nagano, Seiji Ozawa, Esa-Pekka Salonen ja Sir Georg Solti.

Monipuolisella urallaan Groop on yhdistänyt barokkimusiikin, oopperan, resitaalit, sinfonia- ja kamarimusiikin sekä laajasti tunnustusta saaneen levytuotannon, joka sisältää yli 80 levyä. Taiteilijan ohjelmistoon kuuluu runsaasti nykymusiikkia. Hän on kantaesittänyt Kalevia Ahon, Olli Kortekankaan, Pehr Henrik Nordgrenin, Mikko Heiniön ja Tapio Tuomelan musiikkia ja esiintynyt Kaija Saariahon oopperoissa “Kaukainen rakkaus” ja “Adriana Mater” sekä Suomessa että Yhdysvalloissa. DVD-äänitys Saariahon oopperasta “Kaukainen rakkaus” (Deutsche Grammophon 2006) sai useita kansainvälisiä tunnustuspalkintoja. Groopin levytys J.S. Bachin alttokantaateista Juha Kankaan johtaman Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin kanssa valittiin Yleisradion Vuoden levyksi 1998, ja levytys Kalevi Ahon laulusarjasta "Kysymysten kirja" John Storgårdsin johtaman Lapin kamariorkesterin kanssa sai saman palkinnon 2009.

Yksinlauluresitaaleissa Groop on säännöllisesti tehnyt yhteistyötä pianistien András Schiffin, Rudolf Jansenin, Roger Vignolesin, Ilmo Rannan, Gustav Djupsjöbackan ja Kiril Kozslovskyn kanssa. Monica Groop opiskeli Sibelius-Akatemiassa ja Helsingin Yliopistossa. Hän debytoi Suomen Kansallisoopperassa vuonna 1987 Charlotten roolissa Massenetin oopperassa “Werther.” Hän toimi Sibelius-Akatemian laulutaiteen professorina 2009–2013, ja hän pitää säännöllisesti mestariluokkia Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Hänelle myönnettiin Pro Finlandiamitali 2005, ja hän on Ruotsin Kuninkaallisen Musiikkiakatemian jäsen. Vuodesta 2014 Groop on viettänyt vapaa-aikansa Pellingissä, jonne hän perusti Pellingin musiikkipäivät 2016.

Monica Groop