Aarne Pelkonen

 

Baritoni Aarne Pelkonen on nuoren polven menestyneimpiä ja kysytyimpiä ooppera- ja konserttilaulajia Suomessa. Hänet muistetaan vuoden 2013 Lappeenrannan laulukilpailujen ja vuoden 2015 kansainvälisen Sibelius-laulukilpailun voittajana. Pelkonen on opiskellut laulua mm. Sibelius-Akatemiassa Marjut Hannulan johdolla, Berliinissä prof. Thomas Quasthoffin luokalla sekä useilla mestarikursseilla opettajinaan mm. Thomas Hampson ja Barbara Bonney. Liedopettajista mainittakoon Wolfram Rieger, Gerold Huber, Heikki Pellinen ja Ilmo Ranta. Kausina 2015-2017 Pelkonen kuului Oldenburgin oopperan solistikuntaan, jossa hänen roolejaan olivat mm. Figaro Mozartin Figaron häissä, Donner Wagnerin Reininkullassa ja Pallante Händelin Agrippinassa. Vuonna 2019 hän debytoi Suomen Kansallisoopperassa Jaakko Kuusiston Jää-oopperan pääroolissa.

Aarne Pelkonen on aktiivinen konserttilaulaja sekä Suomen Lied-akatemia ry:n perustajajäsen. Yli 10 vuoden duoyhteistyö pianisti Juho Alakärpän kanssa on saanut tunnustusta kotimaassa ja johtanut palkintoihin kansainvälisissä kilpailuissa. Pelkonen on vieraillut oopperataloissa sekä konserttisaleissa ja festivaaleilla kotimaan lisäksi eri puolilla Eurooppaa. Suomessa hän on laulanut mm. Suomen Kansallisoopperan orkesterin, Radion Sinfoniaorkesterin, Tapiola Sinfonietan, Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin, Tampere Filharmonian ja Ylioppilaskunnan Laulajien solistina.

Hän on tullut yleisölle tutuksi myös useiden tv-, radio- ja sosiaalisen median esiintymistensä kautta. Pelkosta voi kuulla sooloalbumeilla ”Virsi” (2013), “Taivas sylissäni” (2018) ja “Haavekuvia” (2019) sekä Ylioppilaskunnan laulajien joululevyllä “Maa on niin kaunis” (2017). Yleisradiolle Aarne on äänittänyt mm. Johannes Brahmsin ja Jean Sibeliuksen lauluja. Pelkosen taiteellista työtä ovat tukeneet Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Suomen kulttuurirahasto, Pro Musica Säätiö, Selim Eskelinin säätiö ja Kesko Oyj.

Aarne Pelkonen.