Aarne Pelkonen

 

Barytonen Aarne Pelkonen är en av den unga generationens mest framgångsrika och efterfrågade operasångare i Finland. Pelkonen vann sångtävlingen i Villmanstrand år 2013 och Sibelius-sångtävlingen år 2015. Pelkonen har studerat sång bl.a. vid Sibelius-Akademin för Marjut Hannula, i Berlin för professor Thomas Quasthoff samt på flera mästarkurser för bl.a. Thomas Hampson och Barbara Bonney. 2015–2017 hörde Pelkonen till solistkåren vid operan i Oldenburg, där hans roller bl.a. var Figaro i Mozarts Figaros bröllop, Donner i Wagners Rhenguldet och Pallante i Händels Agrippina. Pelkonen debuterade på Finlands Nationalopera 2019 i operan Is/Jää av Jaakko Kuusisto.

Aarne Pelkonen är en aktiv konsertsångare samt grundande medlem i Finlands Lied-akademi rf. Det över 10 år långa samarbetet med pianisten Juho Alakärpä har fått erkännande i hemlandet och medfört priser i internationella tävlingar. Pelkonen har gästspelat i operahus, konsertsalar och festivaler i hemlandet och även på olika håll i Europa. I Finland har han uppträtt som solist med Finlands Nationaloperas orkester, Radions symfoniorkester, Tapiola Sinfonietta, Mellersta Osterbottens kammarorkester, Tammerfors filharmoniker och Ylioppilaskunnan Laulajat.

Pelkonen har gett ut soloalbumen "Virsi" (2013), "Taivas sylissäni" (2018) och "Haavekuvia" (2019) och medverkar på Ylioppilaskunnan Laulajats julskiva "Maa on niin kaunis" (2017). Pelkonens konstnärliga arbete har understötts av Jenny och Antti Wihuris stiftelse, Finska kulturfonden, Pro Musica Stiftelsen, Selim Eskelins stiftelse och Kesko Oyj.

Aarne Pelkonen.