Kristian Attila

 

Aapo Häkkinen Kristian har etablerat sig som en av vårt lands främsta pedagoger inom lied och operamusik. Han verkar för närvarande som lektor vid Sibelius-Akademins operautbildning. Sedan 2016 har han även verkat som konstnärlig ledare för Musikakademin i Nyslott. Han har konserterat flitigt på flertalet inhemska festivaler och utomlands i Europa, USA, Kanada, Nord-Afrika och i Japan. Hans har samarbetat med kända sångare såsom Tommi Hakala, Juha Uusitalo, Pia Freund, Jorma Hynninen, Petri Lindroos, Gitta-Maria Sjöberg, Päivi Nisula, Ritva Auvinen, Jaakko Kortekangas och Gala El Hadidi.

Attila har utbildat sig i pianospel vid Sibelius-Akademin för Margit Rahkonen och vid ­Malmö musikhögskola för Hans Påhlsson samt även studerat komposition för Kalevi Aho och Olli Kortekangas. Han har verkat som pianist i otaliga inhemska och utländska sångtävlingar och mästarkurser bl.a. med James King, Tom Krause, Barbara Bonney, Soile Isokoski, Konrad Jarnot och regelbundet med prof. Dorothy Irving (1927–2018). Attila har arbetat som korrepetitor utomlands och i hemlandet vid Sibelius-Akademin, operafestspelen i Nyslott och vid Finska nationaloperan. Som pedagog har han arbetat i Norden, de baltiska staterna och i Kairo, Alexandria,The University of Texas i Austin och vid University of Michigan.

Kristian Attila har spelat in flertalet skivor bl.a. sånger av Toivo Kuula "Tule, armaani" med Tommi Hakala (Ondine), sånger av Sibelius "Norden" med Pia Freund och Tommi Hakala (Alba) samt sånger av Yrjö Kilpinen "Uusia lauluja" (Nya sånger) med Hedvig Paulig och Jaakko Kortekangas (Nova). Han har gjort flera inspelningar för YLE och DVD:n av Ilkka Kuusistos verk "Nainen kuin jäätynyt samppanja," och "Vapauden vanki". Han har även komponerat piano-, sång- och kammarmusik och tillsammans med Erkki Pullinen redigerat hittills ­opublicerade sånger av Yrjö Kilpinen. Attila har emottagit stipendier av Suomen Kulttuurirahasto, Wihurin stiftelsen och Taike.

Kristian Attila