Kristian Attila

 

Aapo Häkkinen on vakiinnuttanut paikkansa lied- ja oopperamusiikin parissa työskentelevien pianistiemme ja opettajiemme eturivissä. Hän toimii Sibelius-Akatemian laulumusiikin aineryhmän ja oopperakoulutuksen lehtorina. Vuodesta 2016 alkaen hän on toiminut myös Savonlinnan Musiikkiakatemian taiteellisena johtajana. Hän on tullut tunnetuksi ahkerasta konsertoimisestaan lukuisten eturivin suomalaisten ja ulkomaisten laulajien, mm. Tommi Hakalan, Juha Uusitalon, Pia Freundin, Jorma Hynnisen, Petri Lindroosin, Gitta-Maria Sjöbergin, Päivi Nisulan, Ritva Auvisen, Jaakko Kortekankaan ja Gala El Hadidin kanssa. Hän on esiintynyt aktiivisesti tärkeimmillä kotimaisilla festivaaleilla sekä lukuisissa Euroopan maissa, USA:ssa, Kanadassa, Pohjois-Afrikassa ja Japanissa.

Hän opiskeli Sibelius-Akatemiassa pianonsoittoa Margit Rahkosen sekä Malmön musiikkikorkeakoulussa Hans Pålssonin johdolla, sekä sävellystä Sibelius-Akatemiassa Kalevi Ahon ja Olli Kortekankaan johdolla. Kristian Attila on toiminut virallisena pianistina lukuisissa valtakunnallisissa ja kansainvälisissä laulukilpailuissa. Hän on toiminut pianistina lukuisilla laulun mestarikursseilla, mm. James Kingin, Tom Krausen, Barbara Bonneyn, Soile ­Isokosken, ­Konrad Jarnot’n sekä säännöllisesti prof. Dorothy Irvingin (1927–2018) kanssa. Attila on työskennellyt korrepetiittorina Sibelius-Akatemian lisäksi mm. Savonlinnan Oopperajuhlilla ­(vieraillen Ranskassa ja Italiassa) ja Suomen Kansallisoopperassa. Pedagogina hän on vieraillut ­Pohjoismaiden ja Baltian maiden lisäksi mm. Kairossa ja Aleksandriassa Egyptissä, Savonlinnan Musiikkiakatemian Musical Bridge -verkoston mesrikursseilla, sekä The University of Texas at Austinissa ja University of Michiganissä USA:ssa.

Hän on tehnyt useita levytyksiä (mm.”Tule, armaani”, Toivo Kuulan lauluja Tommi Hakalan kanssa, Ondine; "Norden", Sibeliuksen lauluja Pia Freundin ja Tommi Hakalan kanssa, Alba; sekä "Uusia lauluja", Yrjö Kilpisen lauluja Hedvig Pauligin ja Jaakko Kortekankaan kanssa, Nova) ja lukuisia taltiointeja Yleisradiolle sekä DVD-tallenteita Ilkka Kuusiston teoksista ­"Nainen kuin jäätynyt shampanja" sekä "Vapauden vanki" johtaen pianon äärestä. Hän on myös säveltänyt piano-, laulu- ja kamarimusiikkia sekä työskennellyt jäsenenä Erkki Pullisen johtamassa työryhmässä, joka editoi Yrjö Kilpisen tähän asti julkaisemattomia lauluja. Hänelle ovat myöntäneet apurahoja mm. Suomen Kulttuurirahasto, Wihurin rahasto ja Taike.

Kristian Attila.