Uusi Helsinki kvartetti

Uusi Helsinki -kvartetti

 
Uusi Helsinki -kvartetti perustettiin vuonna 1982. Jo kaksi vuotta myöhemmin, vuonna 1984, kvartetti voitti kaksi kvartettikilpailua, Viitasaaren kvartettikilpailun sekä Concertino Praga- kilpailun Prahassa. Voitot olivat ponnahduslauta nuoren kokoonpanon uralle. Huhtikuussa 1994 UHK sijoittui toiseksi Lontoon kansainvälisessä jousikvartettikilpailussa. Vuonna 1997 kvartetille myönnettiin Nuori Suomi-palkinto. Onnistuneet vierailut mm. Wigmore Hallissa Lontoossa sekä lukuisilla kansainvälisillä festivaaleilla ovat vakiinnuttaneet kvartetin aseman kansainvälisessä musiikkielämässä. Kvartetti on konsertoinut tunnetuissa Berliinin Konzerthausissa, Zürichin Tonhallessa ja Amsterdamin Concertgebouw salissa. Säännölliset kiertueet ovat suuntautuneet mm. Belgiaan, Hollantiin, Kreikkaan, Saksaan ja Englantiin. Euroopan lisäksi kvartetti on esiintynyt Japanissa, Yhdysvalloissa, Australiassa ja Israelissa. Vuonna 1997 Uusi Helsinki-kvartetti aloitti työskentelyn Tampereen Konservatoriossa säännöllisesti konsertoiden ja opettaen Tampereella. Kvartetti jatkaa edelleen toimintaansa Tampereella Tampereen Ammattikorkeakoulun residenssikvartettina. Kvartetti esitti kesällä 1998 Helsingin Juhlaviikoilla ensimmäistä kertaa Bartókin kaikki kuusi jousikvartettoa kahtena peräkkäisenä päivänä. Kvartetti on vuosien varrella mm. perustanut oman konserttisarjan Helsingin Tuomiokirkon Kryptaan esittäen wieniläistä musiikkia sekä Ritarihuoneelle jousikvartettimusiikkiin erikoistuneen konserttisarjan. Sarjassa on esiintynyt UHK:n lisäksi kotimaisia huippuyhtyeitä ja Juilliard-kvartetin tapaisia ulkomaisia mestareita. Kvartetti juhlisti 30-vuotisjuhlavuottaan esittäen kaikki Beethovenin kvartetot Lahdessa, Tampereella ja Helsingissä. UHK on opiskellut monien merkittävien opettajien johdolla, joista mainittakoon Risto Fredriksson, Eli Goren ja Peter Csaba. Kvartetti on opiskellut myös Amadeus-, Takács-, Chillingrian- ja Britten-jousikvartettien johdolla. Kvartetti on levyttänyt Finlandia Records levy-yhtiölle ja vuonna 1997 julkaistu debyyttilevy sisältää molemmat Janacekin kvartetot sekä osia Dvorakin sarjasta Sypressejä. Vuonna 1998 julkaistiin levytykset Sibeliuksen ja Griegin jousikvartetoista. UHK on myös levyttänyt klarinetisti Kari Kriikun kanssa Ondine levymerkille sekä tehnyt lukuisia radio- ja televisionauhoituksia Euroopassa ja Japanissa.

Petri Aarnio, I viulu, aloitti opintonsa Itä-Helsingin musiikkiopistossa Geza Szilvayn johdolla ja Sibelius-Akatemiassa Lajos Garamin oppilaana. Hän jatkoi opintojaan New Yorkissa Dorothy Delayn ja Joel Smirnoffin johdolla vuosina 1984-1990. Petri Aarnio on Radion sinfoniaorkesterin konserttimestari ja hänen instrumenttina on Vincenzo Ruggeri vuodelta 1696.

Taija Angervo, II viulu, aloitti viulunsoiton opinnot 1979 Lahdessa Päijät-Hämeen Konservatoriossa. Sibelius-Akatemiassa hän siirtyi Seppo Tukiaisen ja Mi-Kyung Leen oppilaaksi. Hän on opiskellut myös Zinaida Gilelsin, Ilja Grubertin ja Pavel Vernikovin oppilaana, useilla mestarikursseilla sekä vuosina 1998-1999 Kölnin Musiikkikorkeakoulussa Michaela Martinin luokalla. Hän toimii Radion Sinfoniaorkesterin 2. konserttimestarina. Taija Angervo soittaa Radion sinfoniaorkesterin omistamalla Goffredo Cappa viululla.

Ilari Angervo, alttoviulu, on opiskellut Sibelius-Akatemiassa Helge Valtosen ja Jouko Mansneruksen johdolla. Hän opiskeli Berliinissä Hochschule der Künstessä Wolfram Christin johdolla 1988-1990. Vuodesta 1990 lähtien Ilari Angervo on ollut Radion Sinfoniaorkesterin 1. sooloaltisti. Hän on soittanut useimpien suomalaisten orkestereiden solistina ja on myös esiintynyt solistina Saksassa, Venäjällä ja Japanissa. Soittimenaan hänellä on J.B. Guadagnini alttoviulu vuodelta 1762.

Tuomas Lehto, sello, aloitti sellonsoiton kolmevuotiaana opettajanaan Anja Maja. Vuonna 2000 opinnot jatkuivat Sibelius-Akatemiassa ensin Hannu Kiisken ja myöhemmin Marko Ylösen opissa. Hän täydensi opintojaan Torleif Thedéenin sekä Jan-Erik Gustafssonin johdolla Ruotsissa ja Suomessa. Tuomas Lehto on Radion sinfoniaorkesterin 1. soolosellisti. Hän toimii myös aktiivisesti solistina ja kamarimuusikkona.