Juha Kotilainen

Juha Kotilainen opiskeli laulua Olavi Hautsalon ja Matti Tuloiselan johdolla Sibelius-Akatemiassa. Hän on täydentänyt opintojaan mm. Thomas Hampsonin ja Peter Bernen mestarikursseilla. Kotilainen on vieraillut säännöllisesti Suomen Kansallisoopperassa vuodesta 1986, jolloin hän debytoi Dandinin roolissa Rossinin La Cenerentola -oopperassa. Hänen muita roolejansa ovat olleet Kreivi Almaviva (Figaron häät), Jussi (Pohjalaisia), Marcello (La Bohème), Mamoud (Klinghofferin kuolema), Gunther (Jumalten tuho) ja Rambaldo (La Rondine). Lisäksi hänen ooperaroolejaan ovat olleet Mandryka (Arabella), Il Barone de Trombonok (Il viaggio a Reims), Faninal (Ruusuritari), Geronte de Ravoir (Manon Lescaut), Escamillo (Carmen), Työnjohtaja (Jenufa), Alfio (Cavalleria Rusticana), Tonio (Pajazzo), Tamerlano (Händel:Tamerlano) ja Juha (Madetoja:Juha).Kotilainen on vieraillut myös useita kertoja Savonlinnan oopperajuhlilla. Kotilaista on kuultu muun muassa Einojuhani Rautavaaran oopperan Aleksis Kivi nimiroolissa, oopperajuhlien tilausproduktiossa Aika ja uni ja Aulis Sallisen Ratsumiehessä. Vuonna 2007 Juha Kotilainen lauloi Axelin roolin Olli Kortekankaan Isän tyttö -oopperan kantaesityksessä ja vieraili roolissa myös Suomen Kansallisoopperassa 2009. Vuosina 1992-97 Juha Kotilainen oli kiinnitettynä Essenin Aalto-teatteriin. Kotilainen on vieraillut laajalti oopperataloissa eri puolilla Eurooppaa: Belgiassa, Hollannissa, Saksassa, Ranskassa ja Espanjassa.  T

Juha Kotilaisen laajaan ohjelmistoon kuuluu olennaisesti laulumusiikki liedistä nykysäveltäjien teoksiin ja basso-baritoni-osat suurissa kirkkomusiikkiteoksissa. Kotilainen on esittänyt lukemattomia kertoja Bachin Matteus-passiota, Johannes-passiota, h-mollimessua ja Haydnin Luomista muun muassa Peter Schreierin, Harry Christophersin, Helmut Rillingin, Jukka-Pekka Sarasteen ja Esa-Pekka Salosen johdolla. Schubertin Winterreisea Kotilainen on laulanut mm. Tokiossa ja esiintynyt useilla eurooppalaisilla festivaaleilla Alankomaissa, Itävallassa ja Italiassa.

Kotilainen on ollut merkittävissä määrin kantaesittämässä uutta suomalaista musiikkia, viimeisimmäksi Jani Sivénin oopperaa Abelard & Heloise, Timo-Juhani Kyllösen Kuninkaiden kirjaa, Ilkka Kuusiston Taipaleenjokea, Markus Fageruddin Välilaskua, Kimmo Hakolan oopperaa La Fenice ja Timo-Juhani Kyllösen Norppa-oopperaa. Keväällä 2012 Kotilainen lauloi Olli Mustosen ensimmäisen sinfonian baritoniosuuden Tampere Filharmonian kantaesityksessä ja myöhemmin Moskovan Tchaikovsky-sinfoniaorkesterin ja Melbournen sinfoniaorkesterin solistina. Vuonna 2018 Kotilainen lauloi Olli Kortekankaan ja Tuomas Parkkisen Veljeni vartija -oopperassa keskeisen Johannes Rossin roolin.

Juha Kotilainen