Cecilia Damström

 

Ajattelemisen ja tuntemisen taito erottaa ihmisen muista maapallon lajeista. Juuri tätä Cecilia Damström haluaa saavuttaa musiikillaan;hän haluaa saada ihmiset aktiivisesti tuntemaan ja ajattelemaan. Hän varttui monikansallisessa perheessä ja erilaisten kielten yhdistämisen mahdollisuus on aina kiehtonut häntä. Hänellä on klassisen musiikin pianistin tausta ja häntä kiinnostaa erityisesti teatteri. Draama, ilmeikkyys, suunta ja harmoniat ovat aina läsnä hänen musiikissaan.

Damström opiskeli sävellystä Tampereen yliopistossa Hannu Pohjanneron johdolla. Loppututkintonsa jälkeen (2014) hän on työskennellyt erilaisten festivaalien ja kokoonpanojen tilausteosten parissa. Hän on vastaanottanut monta palkintoa sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Hänen satuoopperansa Dumma kungen valittiin ”Vuoden lastenoopperaksi” 2018. Damström debytoi Suomen Kansallisoopperassa 2019 teoksellaan Djurens planet. Jyväskylän Sinfonia (2016, 2018), Gävlen sinfoniaorkesteri (2018), Helsingborgin sinfoniaorkesteri (2018) ja Avanti (2011) sekä Young Nordic Music Days Aarhusissa (2016) ja Tampering (2014, 2015, 2017) ovat esittäneet hänen musiikkinsa. Vuodesta 2019 lähtien hänen musiikkinsa julkaisemisesta vastaa Gehrmannin kustantamo.

Hänen laaja teosluettelonsa sisältää kamarimusiikkia, laulusarjoja, kuoroteoksia, orkesteriteoksia ja kaksi kamarioopperaa. Hänen teoksiaan on esitetty Kanadassa, Saksassa, Englannissa, Hollannissa, Espanjassa, Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa ja Tsekin tasavallassa ja monilla festivaaleilla kuten Tampereen biennalessa, RUSK kamarimusiikkifestivaaleilla, Sysmän suvisoitossa, VocalEspoossa, Musik vid havet festivaalilla sekä Kokonainen festivaalilla, jonka nimikkosäveltäjänä hän on toiminut vuosina 2016-2020. Tulevista produktioista voidaan mainita hänen ilmaston lämpenemisestä kertova teos Requiem for our Earth naiskuorolle, elektroniikalle ja videoprojisoinnille. Damström debytoi myös Kuopion kaupunginorkesterille ja Colorado Springsin orkesterille säveltämänsä Tundo! kappaleen kanssa.

Cecilia Damström