Paavali Jumppanen

 

Paavali Jumppanen on yksi kansainvälisesti menestyneimmistä suomalaispianisteista. Hänen ohjelmistonsa kattaa pianomusiikkia laajasti Bachista avantgardeen. Jumppanen on tehnyt yhteistyötä monien aikamme säveltäjien kanssa ja kantaesittänyt suuren määrän piano- ja kamarimusiikkiteoksia. Työskentely mm. Pierre Boulezin, Henri Dutilleuxin, Perttu Haapasen ja Lauri Kilpiön kanssa on ollut hänelle merkittävää.

Opinnot veivät Jumppasen Sibelius-Akatemian kautta Sveitsiin, jossa hän työskenteli Krystian Zimermanin johdolla. Baselin Musiikkiakatemiassa hän opiskeli pianon lisäksi urkujen, fortepianon ja klavikordin soittoa. Jumppanen vietti lukuvuoden 2011–12 vierailijana Harvardin yliopiston musiikkitieteen laitoksella Yhdysvalloissa työstäen kirjaa Beethovenin pianosonaateista. Hän on esittänyt sekä Beethovenin että Mozartin pianosonaatit Suomessa ja Yhdysvalloissa.

Deutsche Grammophone julkaisi 2005 Jumppasen levytyksen Pierre Boulezin kolmesta pianosonaatista. Levytys, johon Jumppanen valmistautui Boulezin johdolla, saavutti suurta huomiota ja se on palkittu mm. Ranskassa Diapason d’Or -palkinnolla ja Saksassa Deutsche Schallplattenkritik -palkinnolla. The Guardian lehti on pitänyt sitä kaikkien aikojen parhaana Boulezin pianomusiikin levytyksenä. Jumppasen Corey Cerovsekin kanssa tehty Beethovenin viulusonaattien kokonaislevytys (Claves) palkittiin merkittävällä Midem-palkinnolla (2008). Duon levytys Brahmsin viulusonaateista julkaistiin keväällä 2014.

Jumppanen vierailee säännöllisesti merkittävien eurooppalaisorkesterien kanssa. Mm. yhteistyö BBC-Symphony Orchestran kanssa on jatkunut jo vuosia. Lisäksi vuonna 2001 menestyksekkään debyyttikiertueen tehnyt Jumppanen esiintyy Yhdysvalloissa nykyään säännöllisesti sekä soolo- että solistitehtävissä.

Jumppanen on suosittu opettaja, joka on toiminut Espoon Musiikkiopistossa pianon ja kamarimusiikin lehtorina sekä Sibelius-Akatemian vierailevana professorina. Vuodesta 2015 Paavali Jumppanen toimii PianoEspoo-festivaalin taiteellisena johtajana.

Paavali Jumppanen