Janne Malinen

 

Janne Malisen taival suomalaisen kitarismin huipulle alkoi vuonna 1987, jolloin alkoivat klassisen kitaran opinnot Savonlinnan musiikkiopistossa. Viisi vuotta tämän jälkeen hänet palkittiin nuorimpana osanottajana K.V. Leino -kitarakilpailussa Jyväskylässä. Siitä lähtien hän on esiintynyt useilla kitara- ja musiikkitapahtumilla kotimaassa ja mm. Englannissa, Espanjassa, Saksassa, Italiassa, Venäjällä, Virossa, Ruotsissa ja Yhdysvalloissa.

Ammatillisten opintojen kahleista irtautuminen tapahtui Sibelius-Akatemiasta vuonna 2001 erinomaisin arvosanoin suoritettuun Musiikin maisterin tutkintoon. Napanuora akatemiaan ei ole kuitenkaan katkennut, vaan suhde jatkuu nykyään opettamisen merkeissä taideopettajan virassa. Ulkomaisten maestrojen, kuten David Russellin, Oscar Ghiglian ja Leo Brouwerin mestarikursseilla antamien tiedonjyvästen lisäksi käsiin on jäänyt myös Postgraduate Performance Diploma (solistinen jatkotutkinto) ja LRAM-opettajatutkinto Lontoon Kuninkaallisesta Musiikkiakatemiasta, jossa opettajina toimivat Michael Lewin, Timothy Walker ja John Mills.

Uransa aikana Malinen on tehnyt useita radio- ja livekonserttitaltiointeja Yleisradiolle. Festivaali ja juhla cd-levyjen lisäksi syksyllä 2006 Pilfink Records julkaisi Fragilia esikoislevyn, josta on todettu mm. seuraavaa: ”Tommi Kärkkäisen rummutteluun yltyvän Fragilian mukaan nimetty levy on täysosuma. Janne Malisen taiturillisissa käsissä kitarasta puhkeaa loputtoman sävykäs, harvinaisen kauniisti äänitetty sointimaailma. Jazzista, rockista tai kansanmusiikista kimmokkeensa saaneet kappaleet on valittu taiten.” (Helsingin Sanomat 31.12.2006, Jukka Isopuro).

”Janne Malisen Fragilia-levy on musiikillinen aarreaitta niin kitaramusiikkiin vihkiytyneille kuin vähemmän alaa tuntevillekin.” (Aksentti 2/2007, Jan Mikael Vainio)

Englannin Renessanssin luuttulauluihin sekä sooloihin keskittyvä ”The Renaissance Album” (Pilfink Records 2009) levy yhdessä irlantilaisen tenori Robin Tritschlerin kanssa julkaistiin 2.10.2009. Arvostettu musiikkijulkaisu Fanfare Magazine (USA) toteaa arviossaan: "Indeed, what we get on this new release is guitar only, but one that is played with style and pizzazz. (...) These guys may be relatively new on the scene, but their music-making is superb, and this album can be enthusiastically recommended. (Fanfare Magazine, Steven E. Ritter)

Janne Malinen.