Drottningholms Barockensemble.

Drottningholmin Barokkiyhtye

 

Drottningholmin Barokkiyhtyeen perusti alttoviulisti Lars Brolin 1971. Brolin kuoli maaliskuussa 2024, 90 vuoden ikäisenä. Alkuperäisten kuuden muusikon päämääränä oli soittaa 1600- ja 1700-luvun musiikkia periodisoittimilla. Nykyään jäseniä on 33 ja enimmillään orkesteriin voi kuulua sekä jousi-, puhallin-, lyömäsoittimia ja patarumpuja. Konserttimestareina toimivat Nils-Erik Sparf, joka soittaa myös ensimmäistä viulua Uppsala Kamarisolisteissa, sekä Stefan Lindvall, joka on vapaa muusikko Norja, Ruotsi ja Tanska tukikohtinaan. Jäsenenä on myös Mattias Lundberg, joka on musiikkitieteen professori Uppsalan yliopistossa. Hän avustaa tieteellisissä projekteissa, missä etsitään historiallista musiikkimateriaalia ja tietoja esittämiskäytännöistä.

Vuosien kuluessa DBE:lla on ollut mahdollisuus työskennellä ja tehdä kiertueita useissa maissa ja maanosissa kuten USA, Kiina, Australia, Espanja, Saksa, Ranska ja Japani. Monet tunnetut muusikot ja johtajat ovat tehneet yhteistyötä yhtyeen kanssa. Ruotsissa yhteiskonsertteja on järjestetty Eric Ericsonin Kamarikuoron ja Bach kuoron kanssa. Maailmankuuluja johtajia ovat mm. Christopher Hogwood, Andrew Parrott, Lars Ulrik Mortensen, Sigiswald Kuijken, Emmanuelle Haim ja Alfredo Bernardini. Solisteista mainittakoon Anne Sofie von Otter, Malena Ernman, Emma Kirkby ja Barbara Hendricks. Levytyksiä on kuutisenkymmentä BIS, EMI, Musica Svecia ja Naxos levymerkeillä. Säveltäjänimiä ovat mm. Bach, Händel, Telemann ja Roman. Vivaldin ”Vuodenajat” levytys herätti kansainvälistä huomiota ja vaikutusvaltainen saksalainen lehti ”Audio” valitsi sen teoksen parhaaksi.

Vuodesta 2005 lähtien Drottningholmin Barokkiyhtyeellä on vuosittain ollut oma noin kuuden konsertin konserttisarjansa erilaisin kokoonpanoin ja vierailijoineen. Vuoden 2010 jälkeen sarja on ollut yhteistyö Tukholman Engelbrekt seurakunnan kanssa. 50-vuotisjuhla vietettiin 2021 Ritarihuoneella. Siellä esitettiin mm. ensiesityksenä Roman/Leonardo Leon Dixit ja Johan Agrellin sinfonioita, joita harvoin soitetaan Ruotsissa. Agrellin sinfonioita levytettiin pandemian aikana ja niiden CD julkaistiin keväällä 2023.