Uusi Helsinki kvartetti

Uusi Helsinki-kvartetten

 
Uusi Helsinki-kvartetten grundades 1982 och redan två år senare tog den hem segern i kvartett-tävlingen i Viitasaari och Concertino Praga-tävlingen i Prag. Segrarna blev en språngbräda för den unga ensemblen. I april 1994 placerade sig stråkkvartetten på andra plats i den internationella kvartettävlingen i London. År 1997 erhöll Uusi Helsinki-kvartetten Nuori Suomi-priset. Framgångsrika gästspel bl a i Wigmore Hall i London och på otaliga festivaler har befäst kvartettens ställning internationellt, vilket också konsertuppträdanden i Konzerthaus Berlin, Tonhalle Zürich och Amsterdams Concertgebouw har vittnat om. Kvartetten har turnerat regelbundet i Belgien, Holland, Grekland, Tyskland och England samt utanför Europa i Japan, USA, Australien och Israel. År 1997 påbörjade Uusi Helsinki-kvartetten ett samarbete med Tammerfors konservatorium i form av konserter och undervisning, och samarbetet har fortsatt med Tammerfors yrkeshögskola, där kvartetten fungerar som residenskvartett. Under Helsingfors festspel 1998 utförde UHK för första gången alla Bartóks stråkkvartetter under två på varandra följande dagar. Under säsongen 2001-2002 arrangerade de en konsertserie med wienklassisk musik i Storkyrkans krypta, och 2004-2005 grundade UHK en konsertserie för stråkkvartetter i Riddarhuset i Helsingfors. På nämnda konsertserie har många internationella toppensembler såsom Juilliard-kvartetten uppträtt. 2012-2013 firade kvartetten sitt 30-års jubileum med att utföra alla Beethovens stråkkvartetter i Lahtis, Tammerfors och Helsingfors. UHK har studerat med många kända pedagoger bl a Risto Fredriksson, Eli Goren och Peter Csaba samt med Amadeus-, Takács-, Chillingrian- och Britten-kvartetterna. UHK har gjort skivinspelningr på Finlandia Records. Debutskivan från 1997 innehåller Janaceks stråkkvartetter och delar ur Dvoraks Cypresser. 1998 utgavs inspelningar av Sibelius och Griegs stråkkvartetter. UHK har även spelat in en CD för Ondine med klarinettisten Kari Kriikku, samt gjort flera radio- och TV-inspelningar i Europa och i Japan.

Petri Aarnio, I violin, började sina violinstudier i Östra Helsingfors musikinstitut för Geza Szilvay och vid Sibelius-Akademin för Lajos Garam. Han fortsatte studierna i New York för Dorothy Delayn och Joel Smirnoff 1984-1990. Petri Aarnio är konsertmästare i RSO och han spelar på en Vincenzo Ruggeri violin från år 1696.

Taija Angervo, II violin, påbörjade violinstudierna i Lahtis konservatorium 1979. Hon fortsatte studierna vid Sibelius-Akademin 1994 för Seppo Tukiainen och Mi-Kyung Lee och avlade sitt diplom år 2000. Hon har också studerat för Zinaida Gilels, Ilja Grubert och Pavel Vernikov på olika mästarkurser samt 1998-1999 för Michaela Martin i Köln. Taija Angervo är andra konsertmästare i RSO och spelar på en av orkestern ägd Goffredo Cappa violin.

Ilari Angervo
, altviolin, har studerat vid Sibelius-Akademin för Helge Valtonen och Jouko Mansnerus. Han studerade vid Berliner Hochschule der Künste för Wolfram Christ 1988-1990. Sedan 1990 har han varit soloaltist i RSO, och han har uppträtt som solist med flertalet finländska orkestrar samt även som solist i Tyskland, Ryssland och Japan. Han spelar på en J.B. Guadagnini altviolin från år 1762.

Tuomas Lehto, cello, började spela cello vid tre års ålder för Anja Maja. År 2000 fortsatte studierna vid Sibelius-Akademin för Hannu Kiiski och senare för Marko Ylönen. Han har även studerat för Torleif Thedéen och Jan- Erik Gustafsson i Finland och i Sverige. Tuomas Lehto är solocellist i RSO och aktiv både som solist och kammarmusiker.