Paavali Jumppanen

 
Paavali Jumppanen tar gärna itu med stora programhelheter. Som en av sin generations mest aktiva och internationellt framgångsrika pianister trivs han lika väl med Bachs Die Kunst der Fuge som Schönbergs pianokonsert, både med Brahms konserter och Beethovens sonater. Han har uppträtt med ett flertal betydande orkestrar och musicerat tillsammans med berömda kapellmästare såsom Sakari Oramo, Osmo Vänskä och Jaap van Zweden. Som en stor vän av avantgarde har Jumppanen arbetat tillsammans med flera av vår tids kompositörer. Samarbetet med bl.a. Pierre Boulez och Henri Dutilleux har öppnat för honom en mångsidig bild av musikens ständigt växlande natur.

Studierna förde Paavali Jumppanen via Sibelius-Akademin till Schweitz, där han studerade tre år under ledning av Krystian Zimmerman. Vid Basels musikakademi studerade han förutom piano, även klavikord, fortepiano och orgel – Jumppanen uppträder numera även som organist. Den ryskfödda musikern Konstantin Bogino har varit en viktig mentor för Jumppanen under hans karriär.

Jumppanen gästade läsåret 2011-12 Harvards universitets musikvetenskapliga institution, där han bl a studerade och arbetade på en bok om Beethovens pianosonater. Han har framfört både Beethovens och Mozarts pianosonater i flera uppmärksammade konsertserier både i Finland och i USA. The Boston Globe skrev om den ”perfekta balansen” i hans tolkning av Beethovens sena sonater samt om hans ”överflödande musikerskap, som försäkrade publiken om hur Beethovens musik redan tidigt var revolutionerande” och karaktäriserade vidare Jumppanens Mozart-tolkning som ”apolloniskt klar”.

Jumppanen har också gjort ett flertal skivinspelningar. Deutsche Grammophone utgav 2005 hans inspelning av Pierre Boulez tre pianosonater. Inspelningen, som förbereddes i samarbete med kompositören, fick stor uppmärksamhet och har blivit belönad både i Frankrike och Tyskland med betydande priser. The Guardian ansåg den vara alla tiders bästa inspelning av Boulez pianomusik. Jumppanens helhetsinspelning av Beethovens violinsonater med den kanadensiska violinisten Corey Cerovsek belönades i sin tur år 2008 med ett av Europas mest betydande musikpris, Midem-priset. 2011 tilldelades han Wihuri-stiftelsens pris som erkännande för sitt kulturella arbete.

Paavali Jumppanen