Maria Kalaniemi & Marianne Maans

Maria Kalaniemi & Marianne Maans

 
Duons konserter bjuder på pärlor och guldkorn ur folkmusiken. Nyskapande och tradition i finlandssvensk folkmusik; vackra, medryckande och känslofyllda instrumentallåtar och stämningsfulla folkvisor framförda med dragspel, sång och fiol. Musikernas egna kompositioner och arrangemang i unika tolkningar. I konserten ingår även låtar ur musikernas solorepertoarer!

“Det viktigaste i vår musik är de olika känslolägen som låtarna lyfter fram. Allt från glädje och lekfullhet, ‘skoningslös drive’, till sensitiv känslosamhet. Sången har en viktig och naturlig plats i vår musik. Det intressanta finns såväl i medeltidsballader och lyriska 1800-tals kärleksvisor om hjärta och smärta som i Olavi Virtas underbara tangon. Alla innehåller berättelser, som handlar om känslor och olika slags möten.”

Maria Kalaniemi och Marianne Maans träffades vid Sibelius-Akademins folkmusikavdelning år 1987. Genom deras vänskap och gemensamma intresse för den finlandssvenska folkmusiken bildades gruppen Ramunders Döttrar (senare Ramunder), som hållit konserter vid festivaler både i Finland och utomlands. Idag återspeglas de trettio åren av vänskap och livserfarenhet i både musiken och deras samspel.

Maria Kalaniemi är en internationellt känd dragspelskonstnär, vars musik har fått en trogen lyssnarskara runt om i världen. Kalaniemi har gjort en betydande karriär i såväl Finland som utomlands, samt förnyat uppfattningen om dragspelet och dragspelsmusiken. Kalaniemi är en prisbelönt musiker, t.ex. fick hon år 2018 Statspriset för musikpris, samt blev intagen som medlem i Sveriges Kungliga Akademi.

Marianne Maans är musiker och mental tränare och hennes repertoar innehåller bl.a. folkmusik, underhållningsmusik och barnmusik. Hon har en stor kännedom om den traditionella folkmusiken och konserter, vårdmusik, kurser, workshops samt projekt är Maans’ verksamhetsområde. Hon var en av Svenska kulturfondens kulturpristagare år 2017.