Lojo stadsorkester kaupunginorkesteri

Lojo stadsorkester

 
Lojo stadsorkester grundades år 1964. Orkestern gör årligen samarbete med finska elitkörer, bl.a. Cantores Minores -gosskör och Dominante-kören. Orkestern uppträder i många olika sammansättningar, t. ex. som kammarorkester, stråk- och blåskvintett, underhållnings- eller stor symfoniorkester. Också olika kyrkomusik verk ingår i orkesterns repertoar.

Orkestern har gästspelat bl.a. på Operafestspelen i Nyslott, den har fungerat som José Carreras orkester samt som Trollflöjtens orkester på Hartwall Arenan. Andra framträdanden på Hartwall Arenan har inkluderat bl.a. musikalen Queen, Placido Domingos konsert samt Il Divo ensemblens konsert. Orkestern har också uppträtt tillsammans med Rolando Villazon på Musikhuset i Helsingfors samt med de Tre sopranerna i Åbo, i Tammerfors-huset samt i Finlandiahuset. Lojo stadsorkester har även haft glädjen att uppträda tillsammans med den världskända tenoren Andrea Bocelli på en slutsåld Hartwall Arena år 2017 och 2019.

Lojo stadsorkester verkar i södra Finland och fungerar där som regionalorkester. Orkestern samarbetar med kommunernas kulturverksamhetsavdelningar, med församlingar och andra aktörer inom kulturen.  Orkestern uppträder regelbundet på bl.a. Sibeliusdagarna i Lovisa och Sipoon äänet/Sibbo toner-festivalen. Orkestern producerar själv Tonande Lojo - festivalen i augusti, då man arrangerar ett flertal konserter tillsammans med finska professionella solister och musiker. Festivalen är en blandning av många olika musikstilar. Orkesterns musiker är mångsidiga och bemästrar många musikstilar.

Lojo stadsorkester producerar också flitigt kulturverksamhet för åldringar, barn och ungdomar inom sitt verksamhetsområde. Lojo stadsorkester blev av företagarna i Lojo vald till årets bästa samarbetspartner år 2015. Samma år gjorde tidningen Talouselämä en undersökning gällande Finlands statsandels orkestrar och deras effektivitet samt ekonomiska framgång. Lojo stadsorkester var den mest effektiva och framgångsrika orkestern som har fast anställd personal, och orkestern kom på femte plats då det gällde framgångar i jämförelse med alla statsandelsorkestrar i Finland.