Drottningholms Barockensemble.

Drottningholms Barockensemble

 

Drottningholms Barockensemble bildades 1971 av altviolinisten Lars Brolin som gick bort i mars 2024 vid 90 års ålder. De sex ursprungsmusikerna satte som mål att spela 1600- och 1700-tals musik på tidstrogna instrument. Idag har antalet medlemmar växt till 33 och man kan som mest presentera en orkester med både stråk, blås, slagverk och pukor. Konsertmästare för ensemblen är violinisten Nils-Erik Sparf, som även är primarie i Uppsala Kammarsolister, samt Stefan Lindvall som är frilansmusiker med Norge, Sverige och Danmark som bas. Medlem i ensemblen är även Mattias Lundberg, professor i musikvetenskap vid Uppsala universitet som bland annat bidrar med sin expertis i våra forskningsrelaterade projekt där vi tar fram historiskt musikmaterial samt dokument om tidstrogen uppförandepraxis.

Genom åren har DBE haft möjlighet att arbeta och turnera i ett flertal länder och kontinenter däribland USA, Kina, Australien, Spanien, Tyskland, Frankrike och Japan. Många kända artister och dirigenter har valt att samarbeta med Drottningholmarna. I Sverige har konserter arrangerats tillsammans med Eric Ericsons Kammarkör och Bachkören. Bland världsnamnen kan nämnas dirigenterna Christopher Hogwood, Andrew Parrott, Lars Ulrik Mortensen, Sigiswald Kuijken, Emmanuelle Haim och Alfredo Bernardini samt solister som Anne Sofie von Otter, Malena Ernman, Emma Kirkby och Barbara Hendricks. Ett 60-tal skivinspelningar har gjorts bl.a. för BIS, EMI, Musica Svecia och Naxos med verk av Bach, Händel, Telemann och Roman för att nämna några. Inspelningen av Vivaldis ”Årstiderna” blev internationellt uppmärksammad och vald till bästa inspelning av verket i den prestigefyllda tyska tidningen Audio.

Sedan 2005 driver Drottningholms Barockensemble en egen konsertserie med cirka sex konserter per år. Genom åren har såväl olika konstellationer av DBE som ett stort antal gästande grupper och solister medverkat. Från och med 2010 är serien ett samarbete med Engelbrekts församling i Stockholm. DBE 50 års jubileumsfestival ägde rum under 2021 i Riddarhuset, där framförde bl.a. uruppförande av Roman/Leonardo Leos Dixit även Johan Agrells sinfonior som sällan spelats i Sverige. Agrells sinfonior har spelats in under pandemin och hade CD release våren 2023.